Peace

Nansen Center for Peace and Dialogue

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
  • Om oss
  • Dialog
  • Kurs
  • Våre Publikasjoner
  • Forskning
  • Språk: Norsk
    • English English
    • Norsk Norsk
    • Español Español

Kai Nygaard 9. oktober 2020

-Årets fredspris anerkjenner et viktig feltarbeid

Matutdeling i Afghanistan. Foto: Ehsanullah Zahir

Det sier fungerende leder Norunn Grande ved Nansen Fredssenter. Fra eget arbeid i Afghanistan vet hun hvor viktig en slik anerkjennelse er, og at tilgang til mat er grunnleggende i fredsarbeid.

-Årets fredspris anerkjenner et viktig feltarbeid. Fredsprisen er en anerkjennelse og inspirasjon til alle de som til daglig utfører den krevende og farlige jobben det er å distribuere mat i konfliktområder, sier Norunn Grande.

Samme dag som vinneren av årets Nobels Fredspris ble offentliggjort, var hun i kontakt med Ehsanullah Zahir, som nylig delte ut mat i vanskelig tilgjengelig områder i Afghanistan.

Zahir jobber for Nansen Fredssenters samarbeidspartner Afghanistankomiteen, som jobber med å bekjempe fattigdom i Afghanistan og distribuerer mat for fredsprisvinneren Verdens matvareprogram.

Setter pris på anerkjennelsen

Via mobilen tekstet Zahir at han setter stor pris på anerkjennelsen som fredsprisen er til alle de som jobber på bakkeplan med utdeling av mat.

Selv hadde han bare dager tidligere delt ut mat i Raghistan – et fjellområde nord i Afghanistan. Snøen dekket allerede bakken. Mens barna lekte i den kjølige snøen pakket en gruppe menn den utdelte risen og kannene med matolje på eselryggen.

Raghistan er et fjellområde nord i Afghanistan. Foto: Ehsanullah Zahir

Grande spurte Ehsanullah hva fredsprisen betyr for ham som feltarbeider som distribuerer mat.

«Jeg opplever dette som en anerkjennelse av den jobben jeg og teamet mitt gjør i å sikre matutdeling i en kritisk situasjon», fortalte Zahir som er regional koordinator i Afghanistankomiteen.

Zahir var tydelig på at tilgang til mat har en tett forbindelse til fredsarbeid.

Ehsanullah Zahir jobber for Afghanistankomiteen og har tidligere deltatt på Nansen Fredssenters dialogkurs på Lillehammer.

«De som ikke har tilgang til et måltid i løpet av et døgn, hvordan kan de greie å være fredelige? Usikker tilgang til mat fører til økt vold. Og en underernært mor kan ikke føde sunne og fredelige barn inn i vår verden. Tilgang til nok mat hjelper mennesker å holde seg friske og til å ha det bra», understrekte Zahir.

Millioner får ikke nok mat

-Årets fredspris til Verdens matvareprogram er en påminnelse om at millioner av mennesker ikke har tilgang til mat, sier Norunn Grande.

-Gjennom partnere får FNs matvareprogram fram mat til områder som er vanskelige å nå. Det kan være på grunn av dårlig infrastruktur, krig og konflikt. Fredsprisen er en anerkjennelse og inspirasjon til alle de som til daglig utfører den krevende og farlige jobben det er å distribuere mat i konfliktområder, sier Grande.

Norunn Grande er fungerende leder ved Nansen Fredssenter.

Også hun understreker at tilgang til mat er grunnleggende for å kunne skape langsiktig fred.

Prisen vil inspirere

-Nødhjelp er ikke tilstrekkelig, men nødvendig for å sikre at mennesker ikke sulter, og for å legge grunnlag for mer langsiktig utvikling og fred. Viktigheten av internasjonalt samarbeid for felles løsninger understrekes gjennom årets fredspris, noe som er spesielt viktig i en tid hvor oppslutningen om FN er svekket, sier den fungerende lederen av Nansen Fredssenter.

-Nobels fredspris til Verdens matvareprogram vil inspirere til mer internasjonalt samarbeid. Den forplikter samtidig organisasjonen til å levere på det den er laget for, å sørge for at det er mat til alle, legger hun til.

Norunn Grande og alle de andre ved Nansen Fredssenter gratulerer Verdens matvareprogram med Nobles fredspris for 2020!

Tekst: Kai Nygaard. Publisert 9. oktober 2020

Nansen Fredssenter er et kunnskapssenter og en møteplass for dialog og fredelig konflikthåndtering. Senteret driver freds- og dialogarbeid både i Norge og internasjonalt, og har erfaring fra blant annet Vest-Balkan, Afghanistan, Irak og Polen. I Norge veileder Nansen Fredssenter skoler og kommuner i håndtering av konflikter, samt underviser og legger til rette for dialog. Senteret fremmer fred, menneskerettigheter, dialog og forsoning gjennom opplæring, dokumentasjon og formidling av erfaringsbasert kunnskap. Tilholdsstedet er Nansenskolen på Lillehammer.

 

 

Filed Under: Ukategorisert

Kontaktinformasjon

Nansen Fredssenter
Bjørnstjerne Bjørnsons gate 2
2609 Lillehammer
Norge
+47 612 55 500
post@peace.no

Søk

Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter er et kunnskapssenter og møtepunkt for dialog og fredelig konflikthåndtering. … Read more

Feedback

Feedback from the Intensive Dialogue Workshop for … Read more

Newsletter

Subscribe to our mailing list

* indicates required



Newsletter

Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Nansen Center for Peace and Dialogue:


You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use MailChimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to MailChimp for processing. Learn more about MailChimp’s privacy practices here.


Nyhetsarkiv

Donasjoner

Vi tar gjerne imot støtte til dialogprosjekter i inn og utland. Sponsorer kan gi støtte til individuelle prosjekter så vel som generell støtte, som da vil bli brukt hvor det trengs mest. Alle sponsorer får beskjed om hvordan støtten de gir ble brukt.

Ta gjerne kontakt via telefon eller epost om du ønsker å støtte arbeidet vårt.

Siste innlegg

  • Mars: Online Kurs i dialog og endring av konflikter
  • Ja vi kan snakke over video, men kan vi ha en skikkelig dialog?
  • Polen: Dialog som middel mot fiendtlighet
  • Afghanistan: Journalister trues – spesielt kvinner er utsatt
  • Afghanistan: Er det grasrota som må skape fred?

Kontakt oss

Nansen Center for Peace and Dialogue
Bjørnstjerne Bjørnsons gate 2,
2609 Lillehammer
Norway
+47 612 55 500
post@peace.no